Terug naar projecten overzicht

BioVille Health Campus Diepenbeek

D1640
Expertises Architectuur Masterplanning Sector Industrie en research Kantoren Ligging Diepenbeek Einde werken / Ingebruikname
Bioville Health Campus Diepenbeek heeft als doelstelling groeibedrijven in de Life Sciences, biotechnologie en medical devices sector naar Limburg aan te trekken door het aanbieden van een gestandaardiseerde infrastructuur in de vorm van een bio-incubator. De bedoeling is de kans te geven aan start-ups om door te groeien naar een volwaardig bedrijf. Door het grote succes nood aan extra ruimte. Met middelen van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM en Limburg Sterk Merk (LSM) kreeg dbv architecten en Van Looy Group in 2012 de opdracht voor het ontwerp van Bioville fase 2, een uitbreiding op de 2 bestaande gebouwen.  
   

Specifiek aan een bio-incubator is dat men op voorhand niet weet welke bedrijven zich tijdelijk zullen vestigen. Flexibiliteit is dan ook primordiaal. Een vast gegeven hierin is dat er een aantal type van ruimtes voorzien worden, meer bepaald algemene laboratoria, speciale laboratoria, ruimte voor administratieve verwerking en ruimte voor algemene ondersteuning. Het gebouw bestaat uit modules waarin er telkens ruimte is voor de eerste 3 genoemde soorten van ruimtes. Deze modules zijn ook schakelbaar naar een groter geheel.

Naar materiaal gebruik sluit het gebouw aan bij de bestaande gebouwen van Bioville: baksteen en bardagebekleding. Door de circulatie aan de buitenzijde van het gebouw te voorzien creëren we een visueel contact tussen binnen en buiten. De modules werden zo opengetrokken naar de gang en de omgeving. Het directe zonlicht wordt geweerd door het voorzien van een structurele zonwering. 

In 2020 werd het interieur van de eerste verdieping van dit gebouw omgevormd naar een Digihub. De projectpagina van deze inrichting kan u hier vinden.

In 2021 werd beslist dat Bioville verder zou uitbreiden met een nieuwe vleugel.

Deze vleugel, die voornamelijk kantoorfuncties huisvest, vormt het nieuwe gezicht van het bedrijf door de prominente ligging aan de straatzijde. De open tussenruimte met de bestaande bebouwing werd omgevormd tot een ontvangstplein dat de bezoeker begeleidt naar het nieuwe onthaal.

Het onthaal is gelegen in een 1-lagig schakelvolume tussen het bestaande en nieuwe gebouw naar analogie met de reeds bestaande schakelvolumes op de site. Naast het onthaal bevinden zich hier een kantoorruimte voor het ondersteunend team van BioVille alsook een grote vergaderruimte die ter beschikking zal staan voor het volledige gebouwencomplex.

Het gelijkvloers en verdieping 1 van de nieuwe kantoorvleugel beslaan de volledige vloeroppervlakte, een footprint van 17m20 x 38m40. Op verdieping 2 is er aan de voorgevel een insprong aanwezig om de nodige dynamiek in het gevelbeeld te creëren en om ook een afgeschermde buitenruimte voor technische installaties af te bakenen. Een bijkomend technisch lokaal op de bovenste verdieping zorgt voor een kleinere beschikbare vloeroppervlakte bestemd voor kantoren.

Deze uitbreiding ging uiteraard gepaard met een wijziging van de bestaande verharding. 37 parkeerplaatsen worden opgeofferd om o.a. het gebouw te kunnen plaatsen, maar dit verlies werd gecompenseerd door 81 nieuwe parkeerplaatsen te voorzien op de achterzijde van de site. Er werd ook een fietsenstalling voor 16 fietsen voorzien. Deze is zowel voor de bewoners als voor bezoekers toegankelijk en maakt deel uit van het ontvangstplein tot het gebouwencomplex.

Om de nieuwe kantoorvleugel met ontvangstplein te creëren werd één van de bestaande infiltratiebekkens gedempt. Het verlies van dit bekken werd gecompenseerd door de riolering af te leiden naar het andere bekken. Dit bekken werd gevoelig vergroot tot een capaciteit geschikt voor het totale gebouwencomplex, inclusief de nieuwe vleugel.