Terug naar projecten overzicht

Bloesembad & Sportpark Sint-Truiden

Lago Bloesembad Sint-Truiden - glijbaan
Expertises Architectuur Interieur Masterplanning Sector Cultuur en sport Ligging Sint-Truiden Medeontwerper Artabel Sweco Bruto oppervlakte detail Bloesembad 15 200 m2 + Sportpark 35 000 m2 Einde werken / Ingebruikname

In 2018 won dbv, samen met Artabel en Sweco, de wedstrijd uitgeschreven door de Stad Sint-Truiden voor de bouw van een nieuwe stedelijk zwembad in DBFMO-formule (Design, Build, Finance, Maintenance, Operation).

Het complex bevat een 25m-zwembad met een beweegbare bodem, en een apart instructiebad met warmer water, met hierbij een bijzondere aandacht voor zorg. Het recreatief gedeelte omvat een warme lagune, een golfslagbad, een all weather buitenbad en een zomerbad, uitgebreide kinderattracties, een glijbaan (met uitbreiding naar meerdere glijbanen) en een 100 meter lange wildwaterbaan. Daarnaast is er ook ruimte voor wellness met onder meer een zoutbad, een sauna en een stoombad. De bestaande vijver wordt omgevormd naar een aparte visvijver en een grote zwemvijver met aansluitend een ligweide. Het dak van het gebouw is deels toegankelijk als ‘vijfde gevel’, een intensief groendak dat onderdeel uitmaakt van de adventure trail die doorheen het sportpark loopt. In het gebouw bevindt zich een brasserie die zowel op het park als op de baden uitkijkt en die met het buitenterras nauw aansluit bij de speeltuin en het sportpark; en een fitness, die vooral de nadruk zal leggen op gezond en fit leven. De bestaande sporthal wordt afgebroken en vervangen door een nieuwe multifunctionele hal in het complex. Naast de sporthal ligt een danszaal en een gevechtssportzaal.

Architecturaal is het gebouw zo ontworpen dat het een interessante wisselwerking heeft met de omgeving van het nieuwe sportpark Haspengouw.

Het bestaande park wordt uitgebouwd tot een sport- en belevingspark, waar sport en spel maximaal worden aangeboden in een groene corridor met als drager de Cicindriabeek. Zwembad, sporthal en park versmelten zo tot 1 geïntegreerd recreatielandschap.