Terug naar projecten overzicht

Sportcomplex
Herk-de-Stad

HDS Sportcomplext

Het masterplan voor het complex in Herk-de-Stad ontstaat uit een symbiose van enerzijds de gewenste circulatiepatronen op de site & anderzijds de verhouding tussen bebouwde en belangrijker nog de onbebouwde open ruimte. Naast de eerstegraadsschool, het internaat en de serviceflats, maakt het sportcomplex hier een belangrijk deel van uit.

Expertises Architectuur Sector Cultuur en sport Ligging Herk-De-Stad Bruto oppervlakte detail 4.383,38m2 Einde werken / Ingebruikname
Expertises

Masterplanning, Architectuur

Bouwheer/klant

Pellikaan / Stad Herk-de-Stad / Sint-Martinusschool

Team

Bertie de Gauquier

Sector

Cultuur en sport

Ligging

Herk-de-Stad

De sportgerelateerde functies van de verschillende bouwpakketten zorgen voor een volwaardig sportcomplex dat de centraal gelegen grote zaal omwikkeld en ondersteund wordt door de commerciële spil van het project, de cafetaria op verdieping. Het compacte bouwvolume dat zo ontstaat zorgt voor een beperkte inname van grond hetgeen dan weer resulteert in een duurzame footprint op deze scholencampus in het groen.

De accommodatie van de nevenactiviteiten - zoals squash, dans, indoorsoccer & fitness - die privaat uitgebaat worden, worden tijdens de schooluren kosteloos ter beschikking gesteld van de scholengemeenschap. De centraal gelegen cafetaria zal doorlopend van 9u tot 23u geopend zijn, en dit eveneens tijdens weekends & vakanties. Zo zal het ganse sportcomplex steeds open/ toegankelijk zijn en is de permanentie tijdens de openingsuren verzekerd. 

Zoals de layout van het grondplan van het sportcomplex heel duidelijk is voor de bezoeker, zo wil ook de vormentaal en het materiaalgebruik dat de 3de dimensie van de sporthal weergeeft bijdragen tot een duidelijk leesbaar gebouw. 

Er wordt zoals eerder aangegeven gekozen voor dezelfde familie van materialen als de eerstegraadsschool, namelijk een combinatie van baksteen, glas en alu gevelbekleding. De rood genuanceerde baksteen vormt het solide aanzicht van het gebouw en herbergt de nevenfuncties & belangrijkste delen van de private partner. 

Grote glaspartijen zorgen strategisch voor een uitnodigend, publiek karakter en zicht van binnenuit op het overvloedig groen van de scholencampus. Een licht & economisch materiaal zoals alu gevelbekleding wordt gebruikt voor de ruimten met grote overspanningen, zoals grote zaal en polyvalente zalen. 

Een lichte luifelconstructie verenigt beide toegangen en zorgt voor een overdekte buitenruimte aan de voorzijde van het sportcomplex.