Terug naar projecten overzicht

IWT ECOREN Munsterbilzen

IWT Ecoren: nieuwe toestand
Expertises Architectuur Sector Residentieel Ligging Munsterbilzen Bruto oppervlakte detail 5 Einde werken / Ingebruikname

Het proefproject "IWT Ecoren" maakt deel uit van de ontwikkeling van universeel toepasbare BEN renovatieconcepten voor woningen en appartementen. Op 20 dagen tijd werden in een sociale woonwijk te Munsterbilzen 4 testwoningen gerenoveerd. Gedurende de renovatie bleven de panden bewoond.

 

Ecoren, een proeftuinproject ondersteund door VLAIO. Centraal stond de ontwikkeling van universeel toepasbare BEN renovatieconcept voor eengezinswoningen en appartementsgebouwen. Dit door leidingen in, en aanpassingen aan de gebouwschil zodat continue bewoning mogelijk is. Het proces gaat in nauwe samenwerking met de eindgebruiker. Op vlak van financiering wordt gekeken wat een ESCO zou kunnen betekenen. Ten slotte zijn er mobilisatieroutes om eigenaars van koopwoningen binnen de sociale woonwijk, alsook privé-eigenaars te overtuigen tot Ecorens renovatie over te gaan.

PREFAB-GEVELISOLATIESYSTEEM
Na afbraak van de gevelsteen worden geprefabriceerde houtskeletwanden langs de buitenzijde bevestigd aan de bestaande structuur.

DAKISOLATIE
Geïsoleerd scharnierdak wordt bovenop de bestaande structuur geplaatst.

BUITENSCHRIJNWERK
Het buitenschrijnwerk wordt in de fabriek in de gevelelementen gemonteerd en achteraf worden de bestaande ramen verwijderd.

VLOERISOLATIE
Vloerisolatie is niet nodig om te voldoen aan de energie-eisen.

HERNIEUWBARE ENERGIE
Nieuwe installaties worden ingebouwd in de prefabgebouwschil. Er wordt gewerkt met hernieuwbare energie.