Terug naar projecten overzicht

J&J Gebouw 102
renovatie

D1906 J&J Gebouw 102 renovatie: exterieur
Expertises Architectuur Interieur Sector Kantoren Ligging Beerse Bruto oppervlakte detail 8.600 m2 Einde werken / Ingebruikname

Dit project beoogt de grondige renovatie van een bestaand kantoorgebouw BE102 gelegen op de campus van Janssen Pharmaceutica, zowel energetisch als op vlak van inrichting.

Het kantoorgebouw 102 werd opgericht in 1975 en is geconcipieerd als een traditioneel kantoorgebouw met op kantoorniveaus 1 t/m 7 individuele kantoren voor 1 tot maximaal 4 personen gelegen aan een buitengevel rondom een vaste betonnen kern met twee traphuizen, twee liften, schachten en sanitair. Het gebouw wordt volledig gestript tot op het betonskelet en opnieuw bekleed met een duurzame gebouwschil. Er komt een aansluiting op het recent op de campus geïnstalleerde geothermisch warmwaternet. De kantoren worden ingericht comform het Nieuwe Werken, met aandacht voor flexibliteit, stimuleren van ‘ontmoeting’ en het creëren van een aangename en huiselijke sfeer. Op gelijkvloers blijven de functies van vergaderzalen en kleine lunchruimtes behouden in een geheel nieuwe setting.

 

ARCHITECTUUR Afbraak

Het gebouw 102 is opgebouwd als een betonnen skelet-constructie rond een massieve betonnen kern. In deze kern zijn twee trappenhuizen, twee liften, sanitaire voorzieningen en diverse kanaal- en leidingschachten ondergebracht. De ramen zijn aan de binnenzijde van de kolomconstructie geplaatst met daartussen een rondlopend balkon voor onderhoud van de ramen. De betonnen constructie is niet geisoleerd aan de buitenzijde en de raamkozijnen en glas zijn gedateerd. Het doel van dit project is om gebouw 102 uit 1975 te renoveren tot een kantoorgebouw dat voldoet aan de hedendaagse normen op het gebied van duurzaamheid, energiecomfort en werkplekbeleving. Daarom wordt het gebouw volledig gestript. Alleen de betonnen structuur en de centrale betonnen kern met schachten en de trappenhuizen blijven bewaard.

Renovatie van de gebouwschil

Er wordt geopteerd voor een combinatie van beglaasde en gesloten delen afgewerkt met een aluminium cassetten en dit in een +/- 50/50 verhouding. Achter de aluminium cassetten wordt metselwerk voorzien met 20 cm rotswolisolatie. Voor het glas wordt geopteerd voor een driedubbele beglazing in thermisch onderbroken aluminium raamkozijnen. De afwisselend beglaasde en gesloten vlakken zijn speels ingedeeld wat resulteert in attractieve gevels die het ganse gebouw een zekere dynamiek geeft. Het gelijkvloers is maximaal beglaasd om zo zijn open functie als congres en vergaderfaciliteit voor de ganse campus uit te stralen. De doorgedreven ventilatie vereist grote luchtgroepen die boven op het dak worden geplaatst in een nieuw te construeren technische dakverdieping. Dit volume wordt afgewerkt met een verticaal geplaatste grijze puntvormige metaalbeplating. Tussen gebouw 102 en 100 wordt de bestaande binnengang afgebroken en vervangen door een combinatie van 2 luifels. De hoofdtoegang tot gebouw 102 zal zich na renovatie aan de zuidgevel situeren, waar deze zich tot op heden bevindt aan de noordgevel.

INTERIEUR

niveau 0
Het gelijkvloers blijft zijn huidige functie van congres- en vergadercentrum behouden. Aan de oost- zowel als aan de westzijde komen telkens 2 grote vergaderzalen met een capaciteit van 50 personen, die onderling kunnen gecombineerd worden tot één grotere ruimte voor 100 personen. Aan de noordzijde zijn er 3 kleinere vergaderzalen waar ook gedineerd kan worden. Tussen deze ruimtes zijn er open zones die dienst doen als break-out tijdens pauzemomenten van meetings, als informele ontmoetingsplek of een landingsplek voor kort werk. De aankleding en look&feel van het gelijkvloers zal bijzondere aandacht schenken aan de ‘Dr. Paul Janssen nalatenschap’.

niveaus 1 tot 7
De vroegere inrichting van de verdiepingen niveau 1 tot en met niveau 7 was gebaseerd op een concept van individuele kantoren. Het doel van het nieuwe interieurontwerp is om te komen tot een dynamisch interieurontwerp volgens de nieuwste ‘J&J workplace experience guideline’. De nieuwe kantooromgeving bestaat uit een aantal kleinere open kantoorzones met maximaal 12 werkplekken. Elke zone is omgeven met de nodige communicatie- en focusruimtes voor geconcentreerd werken, een face to face gesprek, een telefoongesprek, een online vergadering etc... Deze ruimten zijn niet boekbaar. Het bureelwerk van vandaag vereist een hoge mate van concentratie, maar is ook gericht op samenwerking en ontmoeting. Immers het goed ingeburgerde thuiswerk (maximaal 2 dagen per week) maakt dat werknemers vooral naar kantoor komen om elkaar te ontmoeten, van ideëen te wisselen, en informeel te overleggen. De nieuwe werkomgeving dient dit te faciliteren en te stimuleren.. Wanneer je een kantoorvloer betreedt kom je eerst in een zone met vergaderalen, pauze- en koffieruimte; kopieruimte en een werkomgeving voor de eerder actieve en mobiele werknemer. Verderop is er een afwisseling van open werkplekken en kleinere individuele lokalen die alsmaar meer besloten worden. De vloer is georganiseerd om de natuurlijke lichtinval op de vloer en werkbanken te maximaliseren. De werkomgeving is afgewerkt met een zachte vloerbedekking en een akoestisch klimaatplafond. Accenten met deels kleurrijk afgewerkte wanden en enkele gebogen hoeken zorgen voor een dynamische sfeer. Scheidingswanden zijn deels voorzien van glas. Afwisseling is belangrijk en een werkplek mag geen fel licht en/of veel lawaai omvatten, maar eerder een spontane toegang tot daglicht, raamzichten naar buiten en materialen geselecteerd met zintuiglijke ervaring (aanraking, visuele verandering, kleur,...). Kantoorakoestiek levert een belangrijke bijdrage aan werkprestaties en welzijn op de werkplek en zal een van de belangrijkste elementen zijn bij de materiaalkeuze. Het vermogen om stilte te kunnen opzoeken is essentieel om complex denkwerk te ondersteunen, terwijl het vermogen om geplande of spontane interacties te hebben zonder anderen te storen noodzakelijk is voor teamwerk en relatieontwikkeling.

MEUBILAIR

Het meubilair dat op de werkplekken zal worden gebruikt moet gericht zijn op een reeks aspecten, waaronder ergonomie, veiligheid op de werkplek, een doordacht productontwerp en een vlotte interactie tussen mens en computer. De werkplekken dienen comfortabel te zijn, flexibel en productiviteit verhogend. Er wordt uitgegaan van in hoogte verstelbare stoelen en elektrisch bedienbare zit-sta bureaus, ruime vergadertafels en -stoelen, zachte zitgedeeltes, 
alles voorzien van de nodige tools en technologieën die mobiliteit en flexibliteit op de werkvloer stimuleren. Ook een globale ruimtelijke variabiliteit is belangrijk. Daarom zijn de werkplekken in verschillende configuraties geplaatst om een bepaalde dynamiek in de indeling te krijgen en een verschillende manier van gebruik te ondersteunen.

MATERIALEN

De afwerkingsmaterialen van de ruimtes zijn enerzijds gekozen om de gewenste look&feel te ondersteunen, anderzijds om de akoestische vooropgestelde criteria te kunnen behalen.