Terug naar projecten overzicht

Uitbreiding Brandkazerne Zone Centrum Gent

D1540_Brandweer Gent
Expertises Architectuur Sector Industrie en research Kantoren Ligging Gent Bruto oppervlakte detail 3804 m2 Einde werken / Ingebruikname

In 2020 won dbv, als architectenbureau deel uitmakend van het bouwteam met Stadsbader en Ingenium, de design-build-wedstrijd voor het ontwerp en de realisatie van de nieuwbouwuitbreiding van de bestaande brandweerkazerne Brandweerzone Centrum in Gent.

De projectdefinitie & het programma van eisen behelsde voornamelijk het toevoegen van extra functionaliteit en capaciteit aan de bestaande hoofdkazerne, die niet meer up-to-date is.

Operationeel worden er 6 extra stelplaatsen, een state-of-the-art crisiscel en bijkomende leslokalen voorzien. Technisch vroeg men een uitbreiding van de opslagruimtes en de werkplaats, en een upgrade aan het verouderde verluchtingssysteem. Voor het uitoefenen van de administratieve taken worden er 35 nieuwe werkplekken gecreëerd, naast een herbestemming van de bestaande kantoorafdeling en een nieuw onthaal. Voor het algemene publiek wordt er voorzien in exporuimte en een bezoekersinformatiecentrum (BIC). Dit alles dient zo complementair mogelijk georganiseerd te kunnen worden aan de werking van het bestaande gebouw.

Het bouwteam formuleerde haar belangrijkste streefdoelen als volgt: “een transparant, uitnodigend & laagdrempelig gebouw, (eco)logisch functioneel & bouwkundig rationeel, binnen budget en overeenkomstig de richtlijnen gerealiseerd.”

De uitdaging bestond erin om deze substantiële uitbreiding van de functionele programmatie (> 4500 m2) te realiseren op een terrein dat, hoewel reeds uiterst compact, door een onteigening nog kleiner wordt als voorheen (- 1.000m2).

We vonden de oplossing voor deze paradox in een ontwerp dat een compact uiterlijk combineert met een ruimtelijk innerlijk en met respect voor functionele stromen in het gecombineerde gebouw en op het terrein. De architectuur wil in deze het warm water niet opnieuw uitvinden, en streeft naar een vormgeeflijke eenheid tussen de bestaande kazerne & nieuwe annex. Zo ontstaat naar de buitenwereld een eenduidig beeld van deze kritische infrastructuur en wordt verwarring door de creatie van 2 aparte entiteiten vermeden!

De vormgeving is dynamisch en gestoeld op de bestaande architectuur: bandvensters, rode accenten, silexbetonpanelen, aluminium kaders, V-kolommen, patio’s...
Het profiel is wel uitnodigender en duidelijker: de transparante plint, met erboven een zwevend volume markeert de nieuwe inkom en het onthaal.

Om een hechte relatie met het bestaande gebouw te bekomen werden de huidige interne en externe functionele stromen als startpunt genomen. We voorzien een horizontale connectie op elke verdieping, en plaatsen gelijk(w)aardige functies op hetzelfde niveau in het bestaande en het nieuwe volume.

De vraag voor een open & laagdrempelig publiek gedeelte komen we tegemoet door van de publieke ontvangstruimte 1 dynamische, vloeiende ruimte te maken, maximaal zichtbaar vanuit het publieke domein. Het open gelijkvloers biedt plaats voor expowanden, wachthoekjes, een patio aan een dubbelhoge vide, en toegang tot de receptiebalie, de jeugdbrandweer, het BIC en het sanitair.

Voor de werking van de crisisafdeling is uiterste discretie gewenst. Deze operatieve cel krijgt dan ook een aparte toegang en kan dus autonoom functioneren.

Voor de afwerking & materialisering van het interieur staat onderhoudsvriendelijkheid voorop. Bij de stelplaatsen, werkplaatsen, bergingen, logistieke ruimtes,... wordt deze sober ingevuld: vloeren van polybeton, ruwbouwmetselwerk, plafonds bestaande uit gladde welfsels, en de technieken in opbouw.

Bij de sanitaire ruimtes is daarnaast hygiëne en akoestisch comfort belangrijk: vloeren en wanden worden betegeld, verlaagde plafonds uit rotswoltegels.

Zo ook in de administratieve ruimtes: tapijt/vinyltegels, geschilderde muren, systeemwanden uit glas/houten lamellen, en verlaagde rotswolplafonds.

De publieksgerichte ruimtes mogen dan weer wat representatiever zijn: keramische tegels, geschilderde muren, duurzame houten lamellenwanden en alu lamellenplafonds.