Terug naar projecten overzicht

Stedelijke werkplaats Halle

Stedelijke werkplaatsen Halle
Expertises Architectuur Sector Industrie en research Ligging Halle Bruto oppervlakte detail 4379,47 m2 Einde werken / Ingebruikname

De projectzone situeert zich in het industriegebied van Stroppen (BPA) aan de Robert Lariëllestraat, grenzend aan het kanaal Brussel – Charleroi. Het project is verdeeld over twee sites. Het grootste deel was een braakliggend terrein, het kleinste deel een recyclagepark.

De gebouwen en constructies van het recyclagepark worden afgebroken. De site krijgt een nieuwe functie, bestaande uit parkeerplaatsen voor het personeel. Ook hier wordt zoveel mogelijk groen bewaard als aangevuld en een groenscherm voorzien.

De gebouwen op het terrein zijn opgesplitst in twee delen zijnde het hoofdgebouw aan de Robert Lariëllestraat en een tweede gebouw gecentreerd op de site. Het hoofdgebouw omvat de administratieve functies en een deel van de werkplaatsen. Om de site karakter te geven en leesbaar te maken wordt er gekozen om het administratief hoofdgebouw te laten primeren. De werkplaatsen als het tweede gecentreerd gebouw kennen een subtielere inplanting, maar vormen samen een mooi aansluitend geheel. De twee gebouwen worden verbonden door een gemeenschappelijk parking voor de dienstvoertuigen. Alsook wordt er een overdekte fietsenstalling voorzien als een carwash en tankinstallatie. De circulatie zorgt voor de samenhang van al de gebouwen.

In het tweede gebouw bevinden zich naast de werkplaats de magazijnen, de loods en een wagenpark. In deze ruimtes wordt al het nodige voor de stad opgeslagen. Onder deze benodigdheden vallen onder meer podiumartikelen, wegenisartikelen, seizoensgebonden artikelen en zo verder. In het wagenpark worden de wagens en machinerie voorzien voor de stadsdiensten. Een aantal voertuigen worden onder de luifel van het gebouw geplaatst. Naast de voertuigen worden opslag en paletten onder de luifel gestockeerd.

De site wordt vervolledigd door het plaatsen van een carwash, een tankinstallatie en een fietsenstalling.