Terug naar projecten overzicht

Helzold Tennisclub Zolder

Helzold
Expertises Architectuur Sector Cultuur en sport Ligging Heusden-Zolder Bruto oppervlakte detail 470,92 m2 (recreatiegebouw)

Het project omvat het bouwen van een recreatief gebouw met tennis- en padelvelden en de aanleg van de bijhorende terrassen en niet-overdekte fietsplaatsen. De tennisclub is gelegen in de recreatiezone tussen de fietssnelweg, het voormalige kolenspoor, en de Speedway Club Helzold van Heusden-Zolder. 

De inplanting van het recreatiegebouw werd bepaald aan de hand van de inplanting van de speedway-piste. Het lokaal voor de Speedway Club Helzold, dat zich bevindt in het recreatief gebouw, staat gecentraliseerd ten opzichte van de piste. Het gebouw zelf heeft optimaal zicht op de terrassen, tennis- en padelvelden.

De tennisvelden zijn gepositioneerd volgens de as noord-zuid, om te voorkomen dat de spelers verblind worden door de zon. De vier noordelijke padelvelden hebben dezelfde oriëntatie. De twee oostelijke padelvelden zijn grotendeels volgens de as noord-zuid gepositioneerd met een lichte rotatie richting het hoofdterras, gelegen aan het recreatief gebouw, zodat het publiek goed zicht heeft op deze padelvelden.

Aangezien de recreatiezone grotendeels omringd wordt door natuurgebieden, is het ons doel om de natuur te integreren in het ontwerp

 

Het gebouw bestaat uit een houten kolommen en balken structuur. Deze kolommen en balken zijn in de cafetaria volledig zichtbaar en de balken lopen van binnen naar buiten door. Aan de onderkant van het plafond zijn geprofileerde geperforeerde zwarte staalplaten zichtbaar. Ook deze structuur is zowel binnen als buiten, onder de overdekking, zichtbaar. De perforaties in de staalplaten zorgen voor een akoestisch hoger comfort.

De keuze om de structuur visueel van binnen naar buiten te laten lopen en de materiaalkeuze van de cafetaria hebben een belangrijke rol in het realiseren van het concept om het gebouw te integreren in de groene buitenomgeving.